La Trobada de Bestiari arrenca l’Aquelarre amb cinc colles convidades i un cercavila de foc pels carrers del casc antic de Cervera
El grup de percussió femení Bandtokades ofereix el seu espectacle OFF (o els plaers culpables), una performance provocadora sobre els tabús i l’autocesura
El “fokl calentó” de Roba Estesa encenta la programació musical sobre l’escenari de la plaça Major, on aquesta nit hi ha actuat també Ebri Knight i els locals Lasta Sanco
Amb foc. La 41a edició de l’Aquelarre de Cervera no podia començar d’una altra manera. La Trobada de Bestiari que organitza la colla local de Diables de Cervera Carranquers, ha donat per inaugurada la festa aquesta nit amb un cercavila de bèsties que ha repartit foc pels carrers del casc antic de la ciutat, des de la Universitat fins a la plaça Major. En aquesta ocasió, els encarregats de fer-ho han estat cinc colles de diferents punts de la geografia catalana, sobretot de les terres de Lleida: el Drac dels Diables Bat de Tàrrega, el Cremablat de Tremp, el Drac de Santa Margarita de la Riera de Gaià, el Drac Agremont d’Agramunt i els locals Carranco Bilandó i la Tarasca.
Però l’acte més esperat de la nit era l’espectacle que, des de fa uns anys, ofereix el grup femení de percussió Bandtokades, que aquest any prometia ser més reivindicatiu que mai. I no ha fallat: les Bandtokades han ofert un muntatge provocador i crític que parla, sense embuts, sobre els tabús i l’autocensura. OFF (o els plaers culpables) és el nom d’aquest muntatge, un retrat contemporani i performàtic dels actes humans més viscerals que, amb una posada en escena futurista i un clar esperit feminista, buscava provocar i alterar, fer sentir plaer i fer sentir culpa. Tot plegat, amb la percussió com a protagonista i la música en directe sobre l’escenari per fer un “off” i apagar tot filtre imposat per la societat, despullar-se i mostrar el que no s’ha d’ensenyar, dir prou als complexos i alliberar-nos de la màscara que ho amaga tot. Un muntatge d’aquells que es gira cap a l’espectador com un mirall, que provoca i fa sentir incòmode, que obliga a autoqüestionar-se.
Després de l’espectacle, el foc ha tornat a agafar el protagonisme amb el correfoc a càrrec de la colla local de Diables de Cervera Carranquers, que aquest any estrenen nous sortidors de foc, especialment dissenyats i desenvolupats a mida per la pròpia colla, amb més potència de foc. Aquesta nit han actuat en solitari però la nit de dissabte ho faran amb dues colles convidades: el Ball de Diables els Diabòlics de Roquetes del Garraf i la Colla de Diables Voramar del Serrallo de Tarragona. Amb tot, es calcula que es cremaran més de 450 kg de pòlvora durant els tres dies que dura l’Aquelarre, el que converteix aquesta festa en un ritual de foc únic.
La música tancava la nit de divendres i les primeres a pujar a l’escenari han estat Roba Estesa. El septet del Camp de Tarragona ha arribat a l’Aquelarre amb el seu nou àlbum “Desglaç” sota el braç i va fer ballar una plaça Major plena de gom a gom amb la seva fusió de música d’arrel i sons festius actuals. Van tancar la nit els maresmencs Ebri Knight i el grup local de recent creació Lasta Sanco, amb els seus ritmes de base reggae.
Avui, el cartell musical l’encapçalarà la mítica Companyia Elèctrica Dharma que, a banda d’oferir un concert molt especial a la plaça Major, també intervindran en l’espectacle de l’Encesa de la Universitat, aprofitant el seu caràcter i tarannà proper a l’origen de l’Aquelarre.
El cartell musical de dissabte el completen noms com Doctor Prats, Itaca Band, Pastorets Rock o els locals The Pink Goats, a més de diversos DJs a l’espai Muralla.
Aquesta nit tindrà lloc l’acte central de la festa, l’espectacle artístic de l’Aquelarre, dirigit per Albert Parra, de la companyia local Alea Teatre, que aquest any gira entorn el mite de l’Atlàntida. Una proposta arriscada que aquest any barreja aigua i foc, una lluita d’elements que acabarà amb l’aparició del Mascle Cabró i la seva popular Escorreguda que dóna per finalitzada aquesta festa ferotge i irreverent que és l’Aquelarre.
Comments