top of page
  • Writer's pictureAquelarre de Cervera

L’Aquelarre 2023 portarà el foc, les bruixes i l’esoterisme als carrers de Cervera

Updated: Jul 27, 2023


La plaça Major de Cervera ha estat aquest vespre l’escenari de la presentació de l’Aquelarre que tornarà el cap de setmana del 25 al 27 d’agost omplint els carrers de la capital de la Segarra de foc, bruixes i esoterisme en una de les cites culturals imprescindibles de l’estiu a Catalunya amb més de 350 quilos de pólvora al centre històric de Cervera.


La recreació de la llegenda del Mascle Cabró serà, un any més, el moment àlgid d’una festa que mobilitza Cervera i les seves entitats i que es renova contínuament per guanyar nous públics. En aquest sentit, en aquesta 45a edició de l’Aquelarre l’espectacle central de dissabte a la nit tindrà com a fil conductor els personatges de Dante i Virgili a la Divina Comèdia en el seu particular recorregut per l’infern a través d’uns cercles que acabaran amb l’aparició del Mascle Cabró i la seva esperada gran escorreguda. La direcció artística de la festa va a càrrec d’Alea Teatre. El cerverí Pol Bosch ha explicat que “l’espectacle renovarà estructures i farà tot un seguit de canvis per mantenir l’interès d’un muntatge apassionat que començarà amb l’Encesa de la Universitat de Cervera i arribarà fins a Cal Racó”.TRES ACTES

Dante i Virgili transitaran per l’infern en un viatge en què, en el primer acte, es veuran les animes buides dels justos que no han conegut a Déu, els pecadors incontinents de la luxúria castigats per Minos, els golafres turmentats per Can Cerber i els àvars torturats per Plutus. El segon acte presentarà els heretges guiats per Eumènides, els irats dominats per Medusa, els violents encesos pel Minotaure i les Harpies reprimint els fraudulents. Finalment, en el darrer acte els dos personatges baixaran fins al darrer cercle on els esperarà el Mascle Cabró.


L’espectacle central de l’Aquelarre començarà amb la cercavila inicial a càrrec del Ball de Diables de Cervera Carranquers, que acompanyaran el Ball de Diables de Vilaseca. A la 01.15 i a les 3.15 hores el protagonisme serà per al Ball de Diables de la Ràpita del Penedès.


L’AQUELARRET

L’organització potencia l’Aquelarret en aquesta edició perquè continua creixent i consolidant-se cada any adreçant-se als infants i esdevé un dels reclams del cap de setmana d’Aquelarre. La cercavila infantil forma part dels actes oficials des del 1998 i enguany estrenarà un nou taller de cuques per perquè els infants més grans preparin unes disfresses més elaborades. Els tallers de disfresses, xanques, percussió i de gegantons continuaran com fins ara amb la previsió de reunir prop d’un centenar de nens i nenes del 21 al 25 d’agost.


L’altra novetat important serà el canvi d’ubicació de l’espectacle final de la cercavila que es traslladarà a la plaça Magdalena de Montclar per donar resposta a l’augment de públic. La cercavila comptarà amb la participació de la Colla Infantil Ball de Diables de Cervera Carranquers i la Tarasca de Cervera i també amb el Ball de Diables Infantil de la Ràpita i el Ferafoc Petit de Sant Quintí de Mediona com a grups convidats. La festa final inclourà els balls de lluïment a la plaça Magdalena de Montclar per afavorir un major seguiment per part del públic, els lluïments de foc, l’aparició del Cabronet i l’escumada, molt esperada per a tota la canalla, en què es remullen i es fan passar la calor.


TROBADA DE BÈSTIES INICIAL

L’Aquelarre donarà el tret de sortida el divendres 25 d’agost amb la tradicional Trobada de bèsties de foc, que aquest any tindrà com a figures convidades el Drac de Bellveí, el Cargol de Solivella, el Drac d’Olivella i el Voliak d’Oliana. Estaran acompanyades pel bestiari propi de Cervera La Carranco Bilandó i la Tarasca de Cervera. El bestiari es plantarà a la plaça Universitat a les 7 de la tarda. I a les 11 començarà la cercavila que anirà fins a la plaça Major.


FIRA DEL GRAN BOC

La Fira del Gran Boc esdevé un dels altres atractius del cap de setmana d’Aquelarre a Cervera. El certamen canvia l’emplaçament d’algunes parades en aquesta edició a conseqüència de les obres que s’executen a la Universitat de Cervera aquest estiu. Les parades d’esoterisme mantenen el seu espai al pati del recinte universitari, de la mateixa manera que els tallers i les conferències, en què intervindran personatges de referència de l’esoterisme a Catalunya com Sebastià d’Arbó. L’organització ha volgut respectar l’espai de la universitat, referent des de l’inici de la Fira del Gran Boc, per a aquestes activitats que compten amb un arrelament molt important.


La fira traslladarà la quarantena de parades d’artesania al Passeig Balmes, davant de la Biblioteca, a l’antiga plaça Pius XII on hi haurà actuacions de música i animació infantil. El certamen estarà obert durant tot el cap de setmana. Dissabte ho farà de 10.00 a 14.00 hores i de 17 a 02.00 hores i diumenge, de 17 a 22.00 hores. Les parades gastronòmiques se situaran a la plaça Universitat i a la Rambla Lluís Santpere amb una vintena de food trucks.


LA SALSETA DEL POBLE SEC, CAP DEL CARTELL MUSICAL

La música i els concerts en diferents espais de Cervera també jugaran un paper destacat a l’oferta de l’Aquelarre 2023. La Salseta del Poble Sec recupera les actuacions mítiques a Cervera i serà el cap de cartell musical de la festa aquest 2023. El grup barceloní tornarà a la capital de la Segarra després de set anys d’absència. Ho farà a la plaça Major a les 00.30 hores el dissabte d’Aquelarre.


La resta de concerts seran els següents:


DIVENDRES 25 D’AGOST


PLAÇA MAJOR

Les que Faltaband


Ebri Knight.


Dj Noninà.PLAÇA SANTA ANNA

Diana Bzn

Aleks Petkov

Difract

Nonom

Darena

Kissingher


DISSABTE 26 D’AGOST


CAL RACÓ

Lasta Sanco.


Dj Spoti&fy


PLAÇA MAJOR

La Salseta del Poble Sec


The Pink Goats.PLAÇA SANTA ANNA

Ball amb Vives Veus

Rock amb Angeletes Club


ESPAI MURALLA

Dj David Beatz

PD Drawer

Dj Joe Lee

Dj Ivanet


COL·LABORACIÓ

La festa compta amb la col·laboració de Generalitat de Catalunya i Diputació de Lleida i compta amb el patrocini de l’empresa Estrella Damm en un contracte per tres anys que es va renovar l’any passat. La festa és possible un any més gràcies a la implicació d’entitats, associacions i persones a títol individual que s’impliquen amb l’Aquelarre.


La màgia i originalitat de la festa s’explica per la col·laboració dels cerverins, organitzats en entitats i associacions, una intensa manifestació cultural del teixit associatiu que aplega centenars de voluntaris. Des del Ball de Diables de Cervera Carranquers, fins als Geganters, les bandes de percussió Bombollers, el grup femení Band Tokades, el grup de teatre local Grepp Teatre, els professionals d’Alea Teatre, Fadunito i l’Escola de Teatre de Cervera La Caserna.

0 comments

Comments


bottom of page