top of page
  • Writer's pictureAquelarre de Cervera

Programació i novetats de l'Aquelarre

Bruixes i diables, cercaviles de foc, música, una gran fira esotèrica, espectacles, l’Aquelarret per als menuts... La popular festa de l’Aquelarre de Cervera arriba a la seva 44a edició els dies 26, 27 i 28 d’agost. Per tots els racons de la capital de la Segarra s’hi amaga una llegenda protagonitzada per un misteriós i inquietant Mascle Cabró, la seva esperada escorreguda i un espectacle fascinant que omple la ciutat de tradició. L’impacte econòmic de l’Aquelarre per a la ciutat de Cervera és de quasi d’1 milió d’euros, s’hi esperen 30.000 persones durant tot el cap de setmana i es cremaran uns 360 quilos de material pirotècnic.

La Regidoria d’Aquelarre ha renovat el contracte de patrocini amb l’empresa Estrella Damm per a les properes 3 edicions de l’Aquelarre. La festa, que té un pressupost de 181.000 euros. també compta amb la col·laboració de Generalitat de Catalunya i Diputació de Lleida.

Ahir al vespre es va fer la presentació pública de l'edició d'enguany, en què la regidora de l'Aquelarre, Mireia Brandon, va celebrar el retorn de la festa al carrer, al seu esperit popular i va destacar que tots els actes seran gratuïts i que, a nivell musical, l'Aquelarre vol ser un escenari per a grups emergents que s'estan obrint camí dins el mercat musical. Després de la presentació, en què van participar diverses entitats organitzadores, va ser el torn de l'actuació del grup cerverí The Pink Goats.


TROBADA DE BÈSTIES DE FOC PER DONAR EL TRET DE SORTIDA

L’Aquelarre donarà el tret de sortida el divendres 26 de juliol amb la Trobada de bèsties de foc, que enguany tindran en comú que totes les participants tenen 2 o 3 caps. El bestiari es plantarà a la plaça Universitat a les 7 de la tarda. I a les 11 començarà la cercavila que anirà fins a la plaça major, amb La Tarasca de Cervera, el Drac de Vilanova i la Geltrú, Drac dels Monjos, Drac de tres cap de Ribes, Drac Hydracus de Jesús i el nostre Carranco Bilando fins la plaça Major on es faran els balls i lluïments.


L’ESPECTACLE CENTRAL DE L’AQUELARRE DE CERVERA 2022

L’espectacle central de l’edició d’enguany de l’Aquelarre, dirigit pel cerverí Albert Parra –director d’Alea Teatre-, està inspirat en el Ragnarök, la batalla cataclísmica entre les forces del caos i les de l'ordre a la mitologia nòrdica, que acaba amb el món i mata la majoria dels déus i els seus adversaris, donant lloc al naixement d'un nou món.

L’Aquelarre 2022 tindrà lloc del divendres 26 d’agost al diumenge 28, sent la de dissabte la gran nit de la festa amb el ritual màgic de la ferotge invocació del Mascle Cabró al nucli antic de Cervera. Serà, com sempre, un espectacle infernal que transformarà la capital de la Segarra en un món de foc i llegenda.


LA INVOCACIÓ DEL MASCLE CABRÓ

Les bèsties del mal surten de l'infern i s'instal·len a la ciutat per donar vida a l'Aquelarre de Cervera. La màgia i originalitat de la festa se centra en el Mascle Cabró, protagonista d'una dramatúrgia que cada any es dissenya de nou, seguint el protocol de l'encesa de la Universitat, el ball de la Polla, la invocació del Boc, l’escorreguda del Mascle Cabró i el Foqueral.

La introducció parteix de l’Encesa de la Universitat de Cervera que obre la festa a les 23.00 h amb un espectacle amb foc i pirotècnia a la façana de l’històric edifici. A continuació, s’inicia una gran cercavila que arriba fins a Cal Racó i es caracteritza per un correfoc dels Diables de Cervera Carranquers, i per una colla de diables convidada, i una baixada amb les entitats cerverines participants.

El primer acte comença a les 00.15 h i té lloc en aquest espai central i és el Ball de la Polla dels Diables de Cervera Carranquers. El segon acte és la Invocació i Aparició del Mascle Cabró i el Ball de Diables. I, per acabar, el tercer acte és l’Escorreguda del Mascle Cabró, la culminació de la festa i el moment més esperat per tothom. Es tracta d’una catarsi col·lectiva potenciada amb pirotècnia a ritme de músics i actors cerverins. Ben entrada la matinada, el final de la celebració esbojarrada arriba amb el Foqueral, una carretillada on el nivell de foc augmenta constantment i de manera gradual, tot concloent amb una espectacular encesa conjunta de tots els diables i de les maces grans: en Llucifer i la Diablessa.


FIRA DEL GRAN BOC

Ubicada als patis de la Universitat de Cervera els dies 26, 27 i 28 d’agost, és una de les fires esotèriques més importants del sud d’Europa, un espai alternatiu durant els dies de la festa. Enguany celebra la seva XXIII edició, dirigida pel cerverí Òscar Celeiro, amb una represa completa de les activitats després de dos anys sense realitzar-se arran de la pandèmia. Al llarg del cap de setmana es duran a terme un total de 23 activitats, entre conferències, tallers i concerts, fent d’aquesta l’edició amb més d’oferta de la seva història. Acompanyaran les activitats 85 estands, repartits entre els espais d’artesania, esoterisme, teràpies i alimentació. A més, com a novetat, es promourà un dinar a la plaça Universitat, durant el migdia de dissabte, per tal de mantenir una continuïtat de les activitats fins a la nit. La Fira del Gran Boc estarà oberta dissabte de 10.00 a 14.00 i de 17.00 a 02.00 h. I diumenge, de 17.00 a 22.00 h. Hi haurà espais gastronòmics a la Plaça Universitat i a la Rambla Lluís Sanpere.


L’AQUELARRET

L’Aquelarret és la cercavila infantil i forma part dels actes oficials des del 1998. El dissabte 27 d’agost tindrà lloc la cercavila, que començarà a les 6 de la tarda, i en la qual participaran els nens i nenes del tallers que s’hauran fet prèviament, la Colla infantil del grup de percussió Bombollers, la Tarasca de Cervera, la Colla infantil del Ball de Diables de Cervera “Carranquers”, el Ball de diables infantil de Torredembarra, la Vibrieta de Tarragona i el Grup de Geganters i Grallers de Cervera. La sortida serà de la plaça Universitat i aquest any, com a novetat, anirà fins a la plaça Major, seguint un recorregut molt més semblant al de dissabte de l’Aquelarre.

A 2/4 de 8 arribarà l’Aquelarret a la Plaça Major on serà rebut per l’Astarot Junior, i s’hi faran els lluïments dels diferents grups i l’escumada final. En aquell punt, també com a novetat, es farà un espectacle a càrrec de l’Escola de Teatre de Cervera “La Caserna”, dirigit pel cerverí David Mora.


L’OFERTA MUSICAL

L’Aquelarre completa els seus espectacles de foc i màgia amb una interessant oferta musical, que enguany es recupera l’esperit de donar veu especialment a grups emergents dels Països Catalans que s’estan fent un lloc en el mercat. El cartell musical ha estat triat pel un grup de treball de música del Consell Assessor d’Aquelarre, on hi havia membres de gairebé totes les entitats representades al Consell Assessor.


Divendres Balkan Paradise Orchestra (Catalunya)

https://youtu.be/8ZyHUNtsRRY Gatibu (Euskal Herria)

https://www.gatibu.cat/biografia/

https://youtu.be/Nc793ITny2g Dj. Noninà (Catalunya, Cervera)

Dissabte -Plaça Major-


Tito Ponet (País Valencià)

https://titopontet.bandcamp.com/

https://youtu.be/-k7btY8ZIu0 Cat Folkin (Catalunya)

http://catfolkin.cat/

https://youtu.be/s8R0ymCE9FY Pink Goats (Catalunya, Cervera)

http://www.oa2produccions.cat/the-pink-goats/

https://youtu.be/Zm2HUsL3_YA -Cal Racó- PD KAT (Catalunya) La Troupe (Catalunya)

https://linktr.ee/La_Troupe

També es mantindrà l’espai techno a la Muralla, el ball a la plaça Santa Anna i es reobre el Fossar amb l’Espai Kimera, una zona DJ.


L’AQUELARRE MÉS FEMENÍ

Les Band Tokades seran per 15è any les encarregades de reivindicar l’Aquelarre més femení, amb “Entranya”, l’espectacle de divendres d’Aquelarre, que es podrà veure a la plaça Major, a les 00.30 h. A la imaginació popular, les tribus reflecteixen una estructura social primordial a partir de la qual s'han desenvolupat totes les civilitzacions i estats posteriors. Per a Band Tokades, la tribu és un reconeixement entre les membres, un espai segur per a la pròpia identitat, un sentiment de pertinença, empoderament i llibertat. Un espectacle de música, foc i dansa.


LES ENTITATS, INDISPENSABLES

Com és habitual, aquesta festa no podria tenir lloc sense les entitats cerverines que col·laboren i ajuden a fer de l’Aquelarre un esdeveniment singular. D’entrada, els protagonistes del foc des de fa vint-i-cinc anys, la Colla de diables de Cervera Carranquers, que aquest any estaran acompanyats pels Ball de diables de Torredembarra i d’Esplugues de Llobregat. En global, en els actes de foc es cremaran uns 360 quilos de material pirotècnic.

La màgia i originalitat de l’Aquelarre rau en la col·laboració dels cerverins, organitzats en entitats i associacions, una intensa manifestació cultural del teixit associatiu que aplega centenars de voluntaris. Des de la Colla de diables de Cervera Carranquers, fins als Geganters, les bandes de percussió Bombollers, el grup femení Band Tokades, el grup de teatre local Grepp Teatre, els professionals d’Alea Teatre, Fadunito i l’Escola de Teatre de Cervera La Caserna o La Tarasca.0 comments

Comments


bottom of page