top of page
  • Foto del escritorAquelarre de Cervera

BÈSTIES I FOC ENCENEN UN AQUELARRE EN CLAU FEMENINA

La Trobada de Bestiari obre el 42è Aquelarre amb quatre colles convidades i un cercavila de foc pels carrers de Cervera


El grup de percussió femení Band Tokades reivindica la figura de la dona amb “Nü Shu”, un muntatge delicat i provocador en clau feminista


La Terrasseta de Preixens i Pupil·les encenten la programació musical que avui completarà amb Zoo, Pastorets Rock, Koers, La Dharma o els locals Lasta Sanco.


Si hi ha un protagonista absolut de la festa de l’Aquelarre aquest és el foc. I amb foc, i també bèsties, arrencava aquesta 42a edició de la festa. La Trobada de Bestiari, que organitzen els amfitrions del Ball de Diables de Cervera Carranquers ha obert els actes de l’Aquelarre aquest divendres amb un cercavila de foc i bèsties pels carrers del casc antic que ha comptat amb la participació dels dracs de quatre colles convidades. Tots, amb un nexe comú, ja que tots són dracs obra del mestre Casserras: el Drac de Llorenç del Penedès, la Draca del Carnaval de Solsona, el Drac de Ciutat Vella de Barcelona i el Drac de Mataró, que han acompanyat a les dues bèsties locals, el Carranco Bilandó i la Tarasca. Tots junts, han desplegat una gran potència de foc en els lluïments conjunts a la plaça Major, on tenia lloc, just després un dels actes més esperats del divendres d’Aquelarre: l’espectacle del grup de percussió femení de Cervera Band Tokades.


Nü Shu és el nom d’aquest muntatge, que significa ‘escriptura de dones’ en xinès. Les cerverines van aparèixer a escena amb el cos folrat amb pàgines de llibres, exhibint delicadesa i empoderament a parts iguals. Un muntatge provocador i poc convencional que reivindicava el paper de la dona en la literatura i en la història, denunciant la seva invisibilització, i animant a l’alliberament. Tot, amb la percussió com a protagonista però també, i com a novetat, amb la presència de la veu en directe i les projeccions audiovisuals. Un espectacle on la paraula era la protagonista. “No me falta el aire” es repetia com un mantra en un muntatge dirigit per la igualadina Montse Pelfort, membre de la companyia teatral Emilia Gargot.

Després d’aquesta reivindicació en clau feminista, el foc ha tornat a agafar el protagonisme de la nit amb el correfoc a càrrec de la colla local Ball de Diables de Cervera Carranquers, que aquest any celebren el seu 25è aniversari exhibint més potència de foc que mai. Aquesta nit han actuat en solitari, però la nit d’avui dissabte ho faran amb dues colles convidades: la Colla Vella de Diables de Gràcia i el Ball de Diables de Mataró. Amb tot, es calcula que es cremaran més de 450 kg de pólvora durant els tres dies que dura l’Aquelarre, el que converteix aquesta festa en un ritual de foc únic.



La música va tancar la nit de divendres a a l’escenari de la plaça Major. Els primers a sortir-hi van ser els targarins La Terrasseta de Preixens, amb els seus ritmes festius i la cançó “Surt el sol”, banda sonora de Cervera Capital de la Cultura Catalana. Després, agafava el relleu el trio valencià Pupil·les, exhibint festa i reivindicació a dalt i baix l’escenari amb el seu rap en clau feminista que donava pas a l’última actuació de la nit, la del DJ Pdetas.



Avui, el cartell musical l’obrirà la mítica Companyia Elèctrica Dharma, una formació que té un vincle especial amb la festa i que l’any passat els va portar a intervenir a l’espectacle de l’Encesa de la Universitat. La Dharma arriba amb nou disc sota el braç, Flamarada (RGB Suports, 2019), que encaixa perfectament amb la festa popular del foc i la música a Cervera. També passaran per l’Aquelarre els valencians Zoo, en un dels seus darrers concerts abans de la seva llarga aturada, i els lleidatans Koers, amb la seva música d’arrel reggae i rerefons pop, que arriben a Cervera amb un nou EP –Des de les cendres (Halley Records, 2019)– publicat on hi col·laboren Macaco i Sr. Wilson. Completen el cartell musical d’aquest dissabte Pastorets Rock –a l’escenari de Cal Racó–, el locals Lasta Sanco –que presentaran el seu primer disc Perdita Kompaso (Coopula, 2019)–, els targarins Her Majesty i diversos DJ’s que actuaran a l’espai Muralla.

Aquesta nit tindrà lloc l’acte central de la festa, l’espectacle artístic de l’Aquelarre, dirigit per Albert Parra –de la companyia local Alea Teatre–, que aquest any gira entorn el Tarot i la relació de les seves cartes amb el món de la màgia i l’esoterisme. Un còctel perfecte de màgia, ritus, món oníric, mitològic i psicoanàlisi, que barreja foc, música en directe, espectacle aeri i estructures mòbils. Tot derivarà en un dels moments ‘clímax’ de la nit: l’escorreguda del Mascle Cabró, principal protagonista de la festa de l’Aquelarre.

0 comentarios
bottom of page