L'Aquelarre de Cervera es fa gran i aquest any encara la seva 40a edició en plena forma. Les xifres ho avalen: més de 25.000 assistents, 500 persones del teixit d'entitats locals implicades en la festa, un pressupost creixent que aquest any ascendeix als 190.000 euros i 1 milió d'euros d'impacte econòmic a la ciutat. Tot plegat converteix l'Aquelarre en la festa de referència del foc i la música a les Terres de Ponent.
El 40è aniversari de l'Aquelarre arriba amb algunes novetats importants, com el retorn de la festa al casc antic de la ciutat. Així, l'espectacle de l'Aquelarre recupera el seu espai original a Cal Racó després que les obres al nucli antic obliguessin, l'any passat, a traslladar-lo a la plaça Pius XII. Cal Racó serà, doncs, l'emplaçament on tindrà lloc el muntatge que el cerverí Albert Parra, de la companyia Alea Teatre, ha preparat per aquesta edició. Un muntatge plàstic i visual, concebut per a ser vist en un angle de 360 graus, que en aquesta ocasió versa sobre la mort i la purga de l'ànima. En l'espectacle, un grup d'ànimes mortals avancen inexorablement cap al paradís terrenal, on seran jutjades pels seus pecats. Les forces del més enllà posaran a prova la capacitat de redempció dels mortals, i les seves pròpies, en un viatge sensorial que jutjarà les seves ànimes. Així, la part no material del mortal s'haurà de debatre entre el bé i el mal, en una clara metàfora de la situació humana actual.
La música en directe, composada per Carlos Monfort (Blaumut, Sílvia Pérez Cruz, etc.), tornarà a ser un dels elements claus que acompanyarà els actors i actrius en la invocació i aparició del màxim protagonista de la festa: el Mascle Cabró. Tot plegat, amb la complicitat d'un equip artístic aquelarrer i cerverí des de sempre molt lligat a la festa.
Aquesta serà la desena vegada que la companyia cerverina Alea Teatre es posa al capdavant de la direcció artística de l'espectacle de l'Aquelarre, sempre amb una clara aposta per la qualitat artística i l'estètica màgica en la seva execució, donant el punt i coneixement professional a una festa tradicional consolidada pel conjunt de factors i sobretot d'entitats que la fan possible. I és que, en l'espectacle, es mobilitzen gairebé 300 persones de diferents entitats, que són l'ànima i l'essència de la festa cerverina.
El foc continua essent un dels elements centrals de la festa, de la mà de la Colla de Diables de Cervera Carranquers, que en aquesta edició s'acompanyaran de dues colles convidades: el Ball de Diables de la Colla Jove de Ribes i el Ball de Diables de Tarragona. A més, la colla local torna a organitzar la Trobada de Bestiari Popular, que enceta els actes de l'Aquelarre el divendres 25 d'agost amb diferents colles convidades d'arreu dels països catalans.
Al llarg dels 3 dies que dura l'Aquelarre, es cremaran a la ciutat de Cervera fins a 380 quilos de pólvora, que corresponen a unes 24.000 carretilles i que converteixen la festa cerverina en un referent als Països Catalans i també en un ritual de foc únic, pel protocol festiu que divideix la festa en tres actes amb un màxim protagonista: el Mascle Cabró, l'encarnació del diable, de la irreverència, del costat fosc i salvatge de la vida. La seva invocació i l'escorreguda són els actes centrals de l'Aquelarre i el foc, el seu company imprescindible.
L'AQUELARRE MUSICAL, SIS ESCENARIS AMB ELS GRUPS DEL MOMENT
L'Aquelarre no oblida, però, el seu apartat musical, cada vegada més, pol d'atracció de públic. Per això, la música prèn cada cop més rellevància amb una aposta per abraçar estils i gustos diferents amb sis escenaris gratuïts per on hi passaran una desena de formacions, referents del mestissatge com La Pegatina i Oques Grasses, al costat de bandes emergents com Hora de Joglar, Pachawa Sound o Ovella Xao. No hi faltaran tampoc els ritmes versionats de Pastorets Rock, De Noche o els locals The Pink Goats, a més d'una amplia selecció de discjòqueis.
L'AQUELARRE DE DIA
I si l'Aquelarre de nit bull d'activitat, en aquesta edició la Paeria ha posat la mirada en l'Aquelarre de dia amb l'objectiu de conquerir la ciutat i fer arribar la festa a tots els racons, ampliant la mirada a tots els públics i, sobretot, a aquells que volen gaudir de la festa durant el dia. Potenciar l'Aquelarre de dia és, precisament, una de les línies estratègiques d'aquesta edició de la festa. En aquest sentit, diferents professionals locals de l'escenografia ja estan treballant per tal de “vestir” la ciutat i aconseguir així que l'atmosfera màgica i diabòlica de la festa s'apoderi de l'espai urbà durant els tres dies d'Aquelarre.
En aquesta mateixa línia, la regidoria d'Aquelarre ha ampliat l'horari de la Fira del Gran Boc, que estarà oberta al públic també el dissabte 26 al matí (a més de dissabte a la tarda i diumenge a la tarda) i, en conseqüència, les activitats que s'hi realitzen, amb l'objectiu d'atendre a un nombre creixent de públic que, cada any, troba en aquesta fira una de les úniques cites catalanes per als amants de l'esoterisme, la màgia i les teràpies alternatives.
La Fira del Gran Boc també està d'aniversari. Celebra els seus 20 anys i per a fer-ho el dissabte a les 21.30h es farà el Ritual de Celebració del 20è aniversari de la fira. Un ritual especial al pati de la Universitat on tots els assistents hi podran prendre part.
L'Aquelarret, que són uns tallers infantils que conclouen amb una cercavila que té lloc el dissabte a la tarda de la festa de l'Aquelarre, també celebra els seus 20 anys. L'Aquelarret és la vessant infantil de l'Aquelarre que permet la inclusió dels més petits en una festa que està pensada per un públic més aviat adult.
I per a celebrar el 40è aniversari de l'Aquelarre, diverses entitats han ideat muntatges especialment pensats per a l'ocasió. És el cas de Grepp Teatre, que ha dissenyat l'espectacle Feliços 40, Cabró, el dissabte al vespre al Carreró de les Bruixes. O també el grup femení de percussió Les Band Tokades, que divendres encetaran la primera nit d'Aquelarre amb el seu muntatge Dystopian.
A més, en commemoració de l'aniversari, en aquesta edició s'ha enregistrat un documental que desgrana la trajectòria de la festa a través de desenes de testimonis amb l'objectiu de crear un audiovisual el més plural possible. El documental, obra del cerverí Miquel Camacho, es projectarà en primícia el diumenge 27 a la Fira del Gran Boc i servirà com a acte de cloenda de la fira.
L'AQUELARRE ENTRA AL MUSEU
Una altra de les activitats relacionades amb el 40 aniversari de l'Aquelarre és l'exposició “L'Aquelarre de Cervera. 40 anys construint la festa”, que es podrà visitar al Museu Comarcal de Cervera (c. Major, 115) del 21 d'agost a l'11 de setembre de 2017.
ACORD DE COL·LABORACIÓ AMB CATALUNYA RÀDIO I TV3
La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i la Paeria de Cervera han signat un acord de col·laboració per difondre i promocionar les activitats festives i musicals que es portaran a terme en el marc del XL Aquelarre 2017, la gran festa del foc i la música de les Terres de Ponent, que enguany celebra la 40a edició.
L'acord institucional s'emmarca en la missió de promoció i difusió de la cultura que té la CCMA, i en el seu compromís per garantir la cobertura dels grans esdeveniments culturals i dels festivals més rellevants del país, a través de la col·laboració amb les institucions que treballen per al foment de la cultura, l'educació, la creació i la innovació.
コメント