top of page
Writer's pictureAquelarre de Cervera

TOT A PUNT PEL XLI AQUELARRE



· Recta final dels preparatius de l’Aquelarre que s’ha presentat aquesta nit a Cervera a l’Església de Sant Domènec amb la presència de les colles infantils i la presentació de dos nous gegantons


· La festa, que se celebrarà del 24 al 26 d’agost a Cervera, espera rebre al voltant de 30000 persones durant tot el cap de setmana i genera un impacte econòmic per la ciutat d’1 milió d’euros


· L’acte de presentació ha servit per veure, en primícia, el documental que el cerverí, Miquel Camacho, ha elaborat en motiu del 40è aniversari de l’Aquelarre


En moto i a tota velocitat. Així irrompia l’Astarot a l’acte de presentació de la 41ena edició de l’Aquelarre de Cervera. Aquest personatge infernal, cap de protocol de la casa d’Estiu del Mascle Cabró, actuant com a mestre de cerimònies, s’ha acompanyat del diablet i dels més petits de les entitats de Cervera, que custodiaven els dos nous gegantons, una rèplica infantil dels gegants fantasmes de l’Aquelarre, creats al 1998 per Alba Cuñé i que s’han presentat en aquesta edició, coincidint amb els 20 anys de la creació de l’Aquelarret, la versió infantil de la festa.


Una festa que encara els seus 41 anys d’història amb xifres consolidades: 30.000 persones s’esperen que omplin els carrers de Cervera, més de 500 persones del teixit d’entitats implicades en la festa, un pressupost creixent que aquest any ascendeix als 188.000 euros i 1 milió d’euros d’impacte econòmic que la festa deixa a la ciutat. En aquest sentit, el regidor d’Aquelarre, Marc Llorens, ha explicat que l’objectiu amb què treballa la Paeria de Cervera és fer créixer l’Aquelarre sense perdre la seva essència. “Ho repetim com un mantra perquè l’Aquelarre no s’entén sense les coses essencials, com la implicació de tot el teixit associatiu, el casc antic o els protocols que marca la festa”. Una festa que ha sabut teixir, al seu voltant, un equip aquelarrer i cerverí que la fa única. Una festa, també, que aposta ara per exportar-se més enllà de les seves fronteres i dotar-la així d’un major reconeixement, i que compta amb els suports en la difusió i promoció com el del grup Enderrock o el grup Damm.


Albert Parra, de la companyia cerverina Alea Teatre, repeteix per vuitena vegada no consecutiva en la direcció artística de l’Aquelarre amb un muntatge que, en aquesta edició, s’inspira en el mite de l’Atlàntida. Un espectacle que té el repte de mesclar el foc de l’Aquelarre amb l’ambient submarí del mite grec. Foc i música, dos elements antagònics que es donaran de la mà en un muntatge que torna a apostar per la plasticitat, aquest cop amb una estètica submarina que comptarà amb la música de la Companyia Elèctrica Dharma, cap del cartell musical d’aquesta 41a edició de l’Aquelarre.


I si hi ha un protagonista de la festa aquest és el foc. Es cremaran més de 380 quilos de pólvora de la mà de Diables de Cervera Carranquers que aquest any s’acompanyaran de dues colles convidades, els Diabòlics de Roquetes del Garraf i Diables Voramar del Serrallo. La cap de colla de Diables de Cervera Carranquers, Gemma Sala, ha posat l’èmfasi en el reconeixement que ha assolit l’Aquelarre en l’àmbit del foc a Catalunya. “Aquest any hem rebut més de 20 sol·licituds de colles interessades en participar a l’Aquelarre, això ens obliga a valorar molt bé quines colles elegim i també és una mostra de la importància de la festa com a referent del foc”. Aquest any, Carranquers fa una aposta clara per augmentar l’impacte estètic de les enceses i dotar-les d’una major plasticitat.


A banda, la colla torna a organitzar, un any més, la Trobada de Bestiari, que enceta els actes d’Aquelarre el divendres, 24 d’agost, amb una aposta clara per les colles lleidatanes. Hi participaran el Drac dels Diables de Tàrrega, el Cremablat de Tremp, el Drac Agremont d’Agramunt i els locals Carranco Bilandó i la Tarasca, a més del Drac de Santa Margarita de la Riera de Gaià.


Però l’Aquelarre no només es viu de nit. La Fira del Gran Boc és l’alternativa aquelarrera durant el dia pels amants de l’esoterisme i les teràpies alternatives. Oscar Celeiro, s’estrenarà en aquesta edició com a nou director de la Fira del Gran Bóc que, amb més de vint parades esotèriques, tallers i xerrades la converteixen en la fira de d’esoterisme referent al sud d’Europa. A destacar, la xerrada d’iniciació al tarot que oferirà Maria del Mar Tort, de l’Escola Mariló Casals, el dissabte d’Aquelarre.


L’acte de presentació també ha comptat amb la presència de Berta Rubió, del grup de percussió femení Band Tokades, que obren el divendres d’Aquelarre amb el seu espectacle ‘OFF (o els plaers culpables)’. El muntatge vol ser un retrat contemporani i performàtic dels actes humans més viscerals en relació als tabús i a l’autocensura. Un espectacle que, en paraules de Rubió, “provoca, molesta i altera, que et fa sentir plaer i et fa sentir culpable”. Una proposta atrevida sobre els tabús i l’autocensura.


L’acte de presentació ha servit, també, per acomiadar a Jaume Carbonell, que durant molts anys s’ha posat a la pell de l’Astarot, aquest mestre de cerimònies que ara busca successor per continuar donant llarga vida a la festa. Una festa que ha quedat immortalitzada en un documental, obra del cerverí Miquel Camacho, que es podrà veure el diumenge en el marc de la Fira del Gran Boc.


Aquelarre lliure d’agressions sexistes

En aquesta edició, l’Aquelarre ha volgut reforçar el seu protocol contra les agressions sexistes i durant les nits de divendres i dissabte, s’instal·larà un punt lila a la plaça Major. L’objectiu, segons el regidor d’Aquelarre, Marc Llorens, és que l’Aquelarre sigui una festa lliure d’agressions sexistes i alhora generar consciència sobre aquest tipus d’agressions.

0 comments

コメント


bottom of page