top of page
  • Foto del escritorAquelarre de Cervera

TOT A PUNT PER LA 42ª EDICIÓ DE L’AQUELARRE DE CERVERA




L’Aquelarre de Cervera afronta els seus 42 anys amb mostres de vitalitat i com un referent consolidat en el calendari festiu i de cultura popular català. La Festa del Foc i de la Música de les Terres de Ponent, que se celebrarà el 30 i 31 d’agost i l’1 de setembre, es va presentar ahir al públic de Cervera en un acte que destil·lava esperit aquelarrer pels quatre costats. Un dimoni poca-solta va presentar l’acte repartint comentaris irònics a tort i a dret i dues titelles aquelarreres encetaven la presentació en un to burlesc cap al nou consistori cerverí que s’estrena al capdavant de la festa.

La festa arriba, però, amb més bona forma que mai. Les xifres ho avalen: al voltant de 30.000 assistents s’esperen que omplin els carrers de Cervera, més de 500 persones del teixit associatiu de la ciutat implicades en la festa, un pressupost que ascendeix fins als 184.000 euros i 1 milió d’euros d’impacte econòmic que la festa deixa a la ciutat.

Amb aquestes xifres s’afronta una 42a edició que tindrà el tarot com a protagonista. Aquest és el tema escollit pel director artístic, el cerverí Albert Parra, de la companyia Alea Teatre, que repeteix al capdavant de la direcció artística per novè any. Parra vol crear un món oníric al voltant del tarot i de la relació de les seves cartes amb el món de la màgia i l’esotèric, amb els quatre elements de rerefons simbolitzats en els quatre pals de la baralla espanyola. Aquesta és la font que inspira l’espectacle central de l’Aquelarre 2019, un còctel perfecte de màgia, ritus, món oníric, mitologia i psicoanàlisis.

L’espectacle constitueix, cada any, un ritual màgic en tres actes: el primer, l’Encesa de la Universitat, amb un espectacle de foc i pirotècnia a la façana de l’històric edifici, que aquest any s’ha plantejat com un viatge iniciàtic amb les figures dels arcans Majors i una aposta treballada dels aspectes lumínics i la part virtual, amb escenografia mòbil de gran format. L’encesa de la Universitat dóna pas a la cercavila de les entitats cerverines fins a Cal Racó, on acaba el primer acte de la festa amb el Ball de la Polla del Ball de Diables de Cervera Carranquers.

El segon acte és la Invocació i Aparició del Mascle Cabró que enguany es planteja com una competició per la supremacia entre els quatre elements i els personatges mitològics associats a cada pal de la baralla. Una lluita que donarà la benvinguda al personatge principal de la festa, el Mascle Cabró, que en aquest cas es personifica en la figura del Diable o el Boig. En el Tarot, aquesta figura, número XV, és un Arcà Major que sovint s’interpreta com un àngel caigut en desgràcia que sembra el mal i es mou per interessos i els instints més baixos.

El Ball de Diables donarà per acabat el segon acte de l’Aquelarre per donar pas, més tard, al tercer i més esperat moment de la festa: l’escorreguda del Mascle Cabró. Una catarsi col·lectiva que elevarà la pulsació musical amb música en directe i la conjunció de tots els elements primaris de la Terra i la disbauxa dels personatges del Tarot i dels quatre pals de la baralla. Un tercer acte amb la participació de més de 150 actors i actrius cerverins que protagonitzaran el moment més poca-solta de la festa: l’escorreguda del Mascle Cabró i el Foqueral, una carretillada on el nivell del foc augmenta constantment per concloure en una espectacular encesa conjunta de tots els diables i de les maces grans: el Llucifer i la Diablessa.

El foc és un dels elements centrals de la festa. Els protagonistes són els amfitrions del Ball de Diables de Cervera Carranquers, que aquest any celebren el seu 25è aniversari. Per això, la colla està preparant un espectacle renovat que homenatgi aquests 25 anys, segons va explicar el seu president, Jordi Calafell. Aquest any, la colla amfitriona s’acompanyarà de dues colles convidades: la Colla Vella dels Diables de Gràcia de Barcelona i el Ball de Diables de Mataró. En els tres dies d’Aquelarre, es cremarà mitja tona de pólvora, el que equivaldria a unes 24.000 carretilles.

A banda, la colla local de diables torna a organitzar, un any més, la Trobada de Bestiari, que enceta els actes de l’Aquelarre el divendres 30 d’agost. En aquesta ocasió, la trobada comptarà amb una representació de diferents dracs construïts pel mestre Casserras: el Drac de Llorenç del Penedès, la Draca del Carnava de Solsona, el Drac de Ciutat Vella de Barcelona, Drac de Mataró, el Carranco Bilandó i la Tarasca de Cervera. Tots, seran els protagonistes de la cercavila nocturna que donarà pas a l’espectacle del grup de percussió femení Band Tokades.

Band Tokades arribarà a aquesta primera nit d’Aquelarre amb un muntatge poc convencional, provocador i feminista que reivindica el paper de la dona. “Nü Shu”, que significa escriptura de dones en xinès, és el nom d’aquest muntatge dirigit per la igualadina Montse Pelfort, membre de la companyia teatral Emilia Gargot. Maria Peña, membre de Band Tokades, va explicar que la idea de l’espectacle sorgeix directament de les membres del grup de percussió, d’una necessitat que neix en el si del grup per empoderar-se i reivindicar la veu de les dones, silenciada en la literatura.

L’apartat musical és també un dels ingredients protagonistes de l’Aquelarre. El nou regidor d’Aquelarre, Xavier Gras, va repassar el cartell musical d’aquesta 42a edició, que encapçalen els valencians ZOO i Pupil·les, la llegendària Companyia Elèctrica Dharma i també els lleidatans La Terrasseta de Preixens, Koers, Her Majesty i Pastorets Rock. En total, sis escenaris i 13 formacions musicals.

L’Aquelarre de dia

L’Aquelarre no només viu de nit. Des de fa uns anys, es fa una aposta per ampliar l’Aquelarre de dia i per a tots els públics.

La Fira del Gran Boc és precisament una d’aquestes iniciatives que, des del 1988, ofereix un espai per al públic familiar en el marc de l’Aquelarre. Ubicada als patis de la Universitat, és una de les fires esotèriques més importants del sud d’Europa, un espai alternatiu que reuneix professionals de l’esoterisme, el tarot, la quiromància i les teràpies alternatives.

Segons va explicar el seu director, Oscar Celeiro, la fira tindrà 46 stands d’artesania, 27 estands de professionals de l’esoterisme i 17 parades dedicades a l’alimentació. A més, aquest any s’incorpora una food-truck dins el recinte de la Universitat. En aquesta edició, i com a novetat, la fira obrirà l’espai d’alimentació de la plaça Universitat el divendres a la tarda, una reivindicació del públic i també dels expositors que farà que aquest any, aquest espai obri un dia abans que la fira, el divendres, a partir de les 17h i fins a les 00.00h.

Amb la intenció de dotar la fira d’una entitat pròpia dins els actes de l’Aquelarre, aquest any la fira estrena imatge gràfica pròpia, un disseny de la segarrenca Neus Sociats, autora també del cartell de l’Aquelarre d’enguany. Paral·lelament, la fira estrena també les seves xarxes socials. La trobareu a Facebook (Firadelgranboc) i a Instagram (@firadelgranboc).

Com a actes destacats dins la fira, aquest any pren protagonisme la figura de l’arquitecte Antoni Gaudí, amb una conferència del mediàtic Sebastià Darbó (dissabte, 19h) que desgrana els enigmes de Gaudí a la catedral de Mallorca, i també una altra xerrada, a càrrec de Julià Bretos (diumenge, 19h) sobre els misteris que envolten la figura d’aquest geni català.

L’Aquelarret és també una altra de les activitats diriges al públic infantil i familiar per gaudir de l’Aquelarre de dia. Durant tota la semana prèvia a l’Aquelarre es faran tallers de disfresses, xanques, percussió, etc. perquè els nens i nenes siguin els protagonistes de la cercavila de l’Aquelarret, el dissabte 31 a les 18h, que aquest any presentarà l’Astaroteta, una figura femenina rèplica de l’original en masculí, l’Astarot. La colla convidada será el Ball de Diables Infantil d’Esplugues de Llobregat.

0 comentarios
bottom of page